След 10 дни Румен Радев ще влезе на финалната права от

...
След 10 дни Румен Радев ще влезе на финалната права от
Коментари Харесай

Системата може да изрита Радев подобно на Тръмп

След 10 дни Румен Радев ще влезе на финалната права от президентския мандат, а след още 10 ще се навърши една година откогато смъкна доверието в третия кабинет на Бойко Борисов. Той не е по-лош президент от предходните, радва се на доста висока известност и би трябвало да е огромният любимец във вота за държавен глава наесен. Събитията обаче отварят опасности пред него – да бъде изхвърлен от „ дълбоката страна ”, сходно на най-известния президент (все още) в света. Румен Радев също като Доналд Тръмп е пришелец в политическата джунгла и през цялото време първи риск за него е да не бъде изяден от лъвовете. Разярени, в България те също са кръвожадни.

Радев е грубо скаран с Бойко Борисов. ГЕРБ от време на време се замисля за импийчмънт. Президентът си разрешава да подлага на критика Делян Пеевски, смъкна защитата на НСО от Ахмед Доган. ДПС му изиска оставката през есента. Вследствие Радев е цел и на Иван Гешев. Нещата биха били ненапълно наред,

 

в случай че Българска социалистическа партия стоеше твърдо зад него.

 

Но към този момент е безспорен факт напрежението сред тях. В края на есента Корнелия Нинова се изрече няколко пъти хладно по адрес на Радев, а в този момент, след острите му думи към турския водач Ердоган във връзка конференцията на Движение за права и свободи, го стрелна и вицето Илияна Йотова (изказал се неправилно; и водачът на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов насочи сходна критика). Депутати също си разрешават да мърморят обществено, най-често към препоръчаната от държавния главата дата на парламентарния избор (28 март). Какво разделят Българска социалистическа партия и Радев не се знае, само че пък е ясно, че хронологично конфликтът стана забележим след фотография на маса сред президента и ненавиждания от Нинова Георги Гергов; както и след освобождението на шефа на президентската канцелария Калоян Методиев след ваучър със... самата Нинова. Всичко това отваря огромният въпрос дали в действителност Радев ще е още веднъж претендент на Българска социалистическа партия (няма корав отговор от соц.председателката засега). Никой не трябва да бъде сигурен в позитивната развръзка, минимум поради стила „ джаста-праста ” на Нинова. А в случай че Радев не е претендент на Българска социалистическа партия, той

 

престава да е любимец на вота

 

Превръща се просто в един от многото кандидати. Нито една групировка от митинга не може да компенсира дисциплинирания електорат на Българска социалистическа партия. Заради всичко това социалистическата партия държи ключа освен за преизбирането на Радев, само че евентуално и към оставането му в политиката изобщо.

Кандидат-президентският ребус е в директна връзка с парламентарните избори, чийто излаз не знаем. Още много неща са непредвидими. Но е налице занапред спомагателен колорит. Радев подлагаше на критика Турция за намеса във вътрешните ни работи още след парламентарния избор през 2017 година, малко след старта на мандата му. И Българска социалистическа партия подлагаше на критика Турция за същото тогава, че даже и ГЕРБ. Година по-късно Нинова искаше да се разсекрети разговора между Борисов и Ердоган след срещата им във Варна - настояваше да узнае обсъждали ли са, както твърди министър председателят, намесата в изборите и по-ранно изказване на госта за " границите на турската душа ". Днес Радев е пореден в позицията си, а Борисов мълчи, тъй като, известно е, турският водач му още по-голям приятел.... Но загадка е за какво и Българска социалистическа партия мълчи за новите попълзновения на Анкара.

 

Да не би Движение за права и свободи да е единственият вид пред Нинова

 

за управническа коалиция? И поради това да прави метани на тандема Доган – Ердоган, в това число посредством офанзива против прегрешилия и по други тематики Радев? Практически на този стадий Нинова няма различен вид за коалиция, с изключение на Движение за права и свободи, откакто обединенията от митинга приравняват Българска социалистическа партия до ГЕРБ. Позициониран против Движението, президентът става нездравословен за задачите на социалистите.

Равносметката е, че доста „ систематични ” фактори се събират против президента. А вдигнатият му пестник против олигархията е гоблен – хубав, героичен, исторически; само че просто гоблен.

Отделно от всичко това някои негови дейности в последно време смайват даже най-верните му почитатели. Например извика Цветан Цветанов на съвещания за честността на изборите. Сцената бе като от приказен филм, само че е реалност - не различен, а тъкмо Радев провидя в някогашната дясна ръка на Борисов съветник за непорочността на вота. С сходни действия скоро и рейтингът му ще се разклати.   

Радев в никакъв случай не е бил член на партия. Единственият различен безпартиен държавен глава бе Росен Плевнелиев. Каква подигравка! - той просто отхвърли да се кандидатира за втори мандат.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР